Paarden en honden kunnen hun ongemak niet mondeling communiceren, dus alleen door hun aangetaste fysieke (en soms emotionele) toestand te tonen, zal blijken of en als er een probleem is. Zowel paarden als honden zullen restricties tonen in hun beweging en dus ook in hun prestaties, als hun spieren strak en beperkt zijn of als ze zich ongemakkelijk voelen, word beweging moeilijker. Dieren hebben de neiging te compenseren om de druk op het getroffen gebied te verlichten en als ze niet worden behandeld, kunnen er problemen ontstaan in andere delen van het lichaam. Aandoeningen die met succes kunnen worden behandeld met EMMETT therapie omvatten o.a. :
• Onevenwichtige houding van het hoofd
• Zadelpijn en singel kwesties
• Spanning in rug en lumbale regio, aansingelen
• Laterale beperking
• Beperking voorwaartse beweging • Kort stappen
• Kort stilstaan of oneven; geen balans
• Slechte prestatie
• Verandering van gedrag
• Stijf in de benen
• Slepen met voeten
• Algemene stijfheid/ verminderde beweging
Eigenaren die een behandeling met EMMETT therapie hebben ervaren, melden regelmatig een meer ontspannen, soepeler dier dat een verhoogde werkbereidheid toont na het verhelpen van restricties die hun beweging belemmeren. Sommigen merken ook op dat het dier “lekkerder in hun vel” zitten omdat ze zoveel gelukkiger zijn - als mensen weten we hoe pijn ons dagelijks leven kan verstoren, het heeft ook invloed op ons humeur. Een dier kan u niet zeggen met woorden wat er aan de hand is, maar zal zich wel anders gedragen.
PAARD EN RUITER
Deze reactie kreeg ik van een cliënte:
Eyeopener!
Ik reed heerlijk, best wel, in de rijbak en was mijn paard aan het gymnastiseren. Op de linkerhand ging het heel fijn en soepel, dus dit werd mijn voorkeurskant. Op de rechterhand edoch, liep ik tegen allerlei probleempjes aan. Mijn paard ontspande zich niet, liet het bit niet los en was naar buiten gebogen. Hierdoor ging zijn achterhand naar binnen en kregen we nog een volgend probleem; de galop! Jeetje, dat was hard werken. Ik begreep er geen hout van, wat was er mis met mijn paard? Nu.. Er was niets mis met mijn paard. Er was iets mis met mij. Mijn linker arm, schouder en nek zaten dusdanig vast dat ik er niet goed mee voelde. Ik was dus uit balans. En hierdoor trok ik mijn paard uit balans. Doordat ik scheef ging zitten, meer druk en kracht uitoefende met mijn linkerhand, omdat ik geen verschil voelde. Ik kreeg dit niet zelf opgelost door enkel aan mijn houding te werken. Maar! Ik liet me behandelen aan mijn linker arm, schouder en nek, en oh ja, mijn psoas was ook een puntje. Rechtzitten, dat is ook een dingetje voor ons ruiters, nietwaar? Nadat ik behandeld was, werd mijn paard behandeld. 2 Dagen later gingen we rijden en het was een wereld van verschil! Mijn lichaam voelde weer "recht" en natuurlijk (achteraf is het altijd logisch) reageerde mijn paard daar op. Uiteindelijk willen we dat ze op een hele lichte hulp reageren. Nou, dat doen ze dus ook op door ons onbedoelde hulpen.
Tip: als jij met zulke "probleempjes" blijft rondlopen, laat je dan eens checken door iemand die paard en ruiter kan behandelen. Bijvoorbeeld door Judith- zij behandelt beide en het werkt zacht en snel.
Ook al kan een behandeling van een paard het dier ten goede komen, als de ruiter spanningen, pijn, onbalans of beperkingen ervaart, betekent dit dat paard en ruiter niet in balans zijn, dus de problemen zullen blijven bestaan. Er is een duidelijke relatie tussen soepele paarden die vrij en in balans bewegen, en hun ruiters die flexibel zijn en een goede kernkracht hebben. Omgekeerd kunnen ruiters met eigen fysieke problemen de beweging van het paard beperken of de spieren belasten. Daarom zal ik bij een bezoek aan een paard vaak ook de ruiter behandelen!
Bonus: Hoe goed zou het zijn als ik u zou leren hoe u uw paard of hond zelf kunt beoordelen om eventuele beperkingen te identificeren en nog belangrijker hoe u die beperking gemakkelijk kunt opheffen - zelfs op de dag van een belangrijke wedstrijd ...